Marsi porviharokat repítenek az égbe a vulkán-rámpák

Egy új tanulmány szerint a Marson találhatók Naprendszer legőrületesebb rámpái, melyek porviharok repítenek fel a felszíntől 40-50 kilométeres magasságokba. Nicholas G. Heavens és munkatársai a Geophysical Research Letters hasábjain számoltak be a hatalmas marsi pajzsvulkánok porviharokra gyakorolt különleges hatásairól. Földi evidenciák alapján jól ismert, hogy a felszínalakzatok aktív szerepet töltenek be mind a porviharokat kialakító felszínhez közeli áramlások módosításában, mind pedig a szél által könnyen megmozgatható finomszemcsés törmelékes anyag rendelkezésre állásában, mivel a legfőbb forrásterültek általában a környezetüknél mélyebben fekvő, geomorfológiai értelemben vett depressziókban találhatók. De, hogy a hegyek lankái, mint hatalmas sáncok játszanának szerepet, melyek a porral telített légtömegeket a magasba repítik – ilyenre példát még nem igazán láttunk a Földön. A Marson azonban ez igen is elképzelhető, állítják a Hampton University kutatója által vezetett csoport tagjai.
A porviharok alapanyagául szolgáló, döntően néhány 10 mikronos mérettartományba eső kőzettörmelék a marsi környezetben hatalmas mennyiségben rendelkezésre áll, és a vörös bolygó légkörének meghatározó komponense a szél által szállított por. A porviharok néha az egész bolygót „elhomályosítják”, csodálatos kékes színű naplementéket okozva.
A Naprendszerünk legmagasabb hegycsúcsai is a Marson találhatók. Ezeknek a hatalmas pajzsvulkánoknak a lankáin, olykor 150 km/h-s sebességgel felfelé mozgó légtömegek az emelkedő végét elérve kilökődnek és a légkör több tíz kilométeres magasságaiba is eljutnak. A jelenség a marsi nyár idején még aktívabban zajlik le, amikor a vulkáni hegyek magasabb régióinak intenzívebb felmelegedése miatt a termikus légköri áramlások kialakulása is hevesebb.  Egy esetben, az Arsia Mons fölött 50 km-rel észlelték a mintegy 1000 km-es horizontális kiterjedésű porfelhőt a NASA Mars Reconnaissance Orbiter fedélzetén található Mars Climate Sounder és Mars Color Imager műszerek adatait használó kutatók. A feltételezések szerint a porral együtt nagy mennyiségű vízgőz is eljut a magasabb légrétegekbe, az említett jelenség tehát a marsi víz légkörből való előszökéséhez is hozzájárulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.